Sirdal - ren opplevelse

Foto: Simen Haughom

I Sirdal finner du et variert aktivitets- og opplevelsestilbud for hele familien. De storslåtte Sirdalsheier gir ubegrensede muligheter for friluftsaktiviteter som vandring, klatring, padling, jakt og fiske.

Litt om Sirdal

Sirdal er en innlandskommune som utgjør den nordvestlige delen av Vest-Agder fylke. Kommunen er i utstrekning fylkets største kommune med sine grenser til Lund, Bjerkreim, Gjesdal, Eigersund, Forsand, Valle, Bygland, Kvinesdal og Flekkefjord.
Kommunesenteret er Tonstad som ligger ved Sirdalsvatnets nordende.
Urddalsknuten er kommunens høyeste fjell.

Naturen i Sirdal bærer preg av at siste istid avsatte både bunnmorener og eskere i Setesdalsheiene. Mange steder er fjellet svært blankskurt, med noe flyttblokker og beskjedent jord-dekke med en sparsom vegetasjon. Den sure grunnfjellsbunnen gir mest grobunn for hardføre arter av gress og lyng i nord, og mye furu opp til tregrensen på drøye 900moh.

Av dyreliv kan Sirdal by på elg, rådyr, rev, hare, lemen, fjellrype, villrein og gaupe.

Fjordlivet rundt Tonstad begeistrer enhver og legger til rette for flotte båtturer på Sirdalsvatnet.

Skulle du føle for en guidet tur 700 meter inn i et fjell, kan du også oppleve det i Sirdal - du vil ikke tro hva som gjemmer seg av bygg og anlegg inni fjellet.

Det er kanskje først og fremst om vinteren at Sirdal kommer til sin rett.
Kommunen representerer nemlig et av Norges beste og lettest tilgjengelige alpin- og langrennstilbud.
Her finner du 15 heiser og 45 nedfarter som takket være moderne snøkanoner kan benyttes helt frem til mai. Skulle du derimot være mer av typen som liker å gå bortover i plassen for nedover, kan Sirdal by deg ut på langrennsturer i fleng også.
Med sitt 220km lange løypenett bør det ikke være noe som hindrer deg fra å finne en tur som passer deg og ditt turfølge.

Her fins lysløyper, moderne skiarenaer, høyfjellsløyper og barneløyper. Alle er selvsagt markert etter nasjonal standard.

I tillegg til de preparerte løypene, finner du kvistede løyper i urørt terreng, som leder deg til de utallige turistforeningshytter i Sirdal- og Setesdalsheiane.

Tre fotturer i Sirdal

Det finnes flere flotte fotturer i kommunen.

Her nevner vi tre av dem:


Hilleknuten - topptur

Turen til Hilleknuten er en relativt tøff tur som anbefales for de som er i god form og gjerne med litt turerfaring. Man starter ved Fidjeland Skitrekk i Øvre Sirdal, hvor man følger hovedtraseen til topps. Som sagt er turen bratt, men 360 graders utsikten du får når du kommer deg til toppen, kommer til å ta i fra deg pusten på en helt annen måte. Det er verdt hver meter!

les mer her.
Topptur til Vardefjell

Denne turen er en lett tur som passer for de aller fleste. Fra parkeringsplassen ved foten av Verdefjell, går du på sti hele veien. Du kan selv velge om du ønsker at dette skal være en topptur, eller om du vil ha en rundtur, da det finnes alternativ rute ned igjen. På toppen får du utsikt over Ovedal. Dersom du ønsker en detaljert beskrivelse av turen kan du

lese mer om det her

.


Topptur til Røseknuten

Turen er gradert til middels, men det orker man når man leser den spennende historien bak turen. Fra gammelt av fikk barna som gjette i området beskjed om å ta seg i akt når de befant seg i området ved Røseknuten. På fjellet finnes nemlig avtrykket etter en fot, og ikke en hvilken som helst fot heller - det er trollets!

Les mer her.

Noen gode informasjonssider du kan benytte deg av om du ønsker å lese mer om Sirdal og de turmulighetene som finnes der er: