Gården Li - med utsikt mot verden

DNT-hytta Li
DNT-hytta Li Foto: Dag R. Fredriksen

DNT-hytta Li ligger vakkert til på fastlandet med utsikt over øya Hidra. Gården med våningshus og stegeløe ble restaurert og åpnet for publikum i 2009 i regi av Flekkefjord og Oplands Turistforening. Det er mulighet for flere utendørsaktiviteter på Li. Du kan vandre i trollsk løvskog ned til Dåtlandstrand hvor det er kaianlegg. Her er også klatremuligheter med Via Ferrata. Det er kajakker og båt, samt fiskemuligheter. I tunet på gården er det god plass til ulike aktiviteter på plenen.

Gården ligger i  Flekkefjord Landskapsvernområde. I området her på Hidreheia er det flere nedlagte gårder som vitner om at det var stor aktivitet her helt fram til midten av 1950-tallet. Hollenderen Elisabeth var den siste som bodde på gården. Hun flyttet i 1989. Ti år senere var det turistforeninga som kjøpte gården og tok ansvar for skjødselen. Det er ingen dyr på gården, og huset (DNT-hytta) er ubetjent. Derimot kan det være villsau, geit og kyr i området rundt. Hunder må derfor alltid være i bånd.

Det er mulig for turfolk og overnatte i løa og i hovedhuset, samt i kystledhytta i Dåtlandstrand . Det er 15 sengeplasser i huset fordelt på tre rom, og løa har ett soverom med 8 køysenger og en hems med tre madrasser. Det er også en festsal med 3 madrasser.  Kystledhytta har sengeplass til 7 personer. Se under for mer informasjon. 

ut.no kan du se turbeskrivelse fra Fidsel til Li.  Det er mulig å gå via Kleppe tilbake. Vær oppmerksom på at det kan være dyr på beite ved Kleppe. 

Interessert i kulturhistorie og geologi?  Les mer om gården Li på magmageopark.no sin nettside. 

"Gården Li ligger i  Magma Geopark, som er  tildelt UNESCO status. Geologien i området er spesiell, og faktisk finnes det "månestein" her på Hidreheia! Steinsorten Anortositt finnes her samt på månen! Astronauter fra NASA har vært på trening her på sydvestlandet". 

Utleie av gården Li: Våningshuset, Stegeløa og kystledhytta i Dåtlandstrand.

Vi tilbyr utleie til vanlige DNT priser

Alle store og små er velkommen til Gården Li både medlemmer og ikke-medlemmer.
Medlemskap for en voksen koster kr. 740,- i 2022. Det finnes også familiemedlemskap.
Ønsker du å bli medlem i DNT/ FOT så melder du deg inn her: dnt.no/medlem.

Vårt betalingssystem er basert på tillit og vi håper alle med glede betaler for å oppleve Li på dagstur eller overnattingstur. 

Medlem DNT Ikke medlem DNT
Voksen kr 290 kr 410
Ungdom 13-26 år kr 170 kr 410
Barn 4-12 år Gratis kr 210
Barn 0-3 år Gratis Gratis
Dagsbesøk kr 70 kr 90

Grupper og skoleklasser kan bestille etter avtalt pris.

Klikk her for å skrive tekst.

Bestill ditt opphold i Li på listerbooking.no. 

Anbefaler å bruke Firefox eller Chrome for denne nettsiden. Vær oppmerksom på at du må velge hvilke enhet du vil leie.

FHI og DNT sine retningslinjer vedrørende Covid-19 må til enhver tid følges. 

 • Oppdater deg på de siste anbefalingene fra FHI og følg disse før du drar på tur. 
 • Om du har symptomer på COVID19 skal du ikke besøke en DNT-hytte.  Dette gjelder også milde symptomer.  
 • Gjestene kan ha med eget sengetøy som er vasket på 60 grader. Sovepose og lakenpose er  tillatt. Sjekklister på hytta må følges. 
 • Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer og ta med all søppel hjem.  
 • Se mer her: https://www.dnt.no/covid-19/  

          Avbestillingsregler

 • Avbestilling frem til 5 dager før oppmøtedag gir rett til full refusjon.
 • Avbestilling som gjøres senere enn 5 dager før oppmøtedag gir ingen rett til refusjon.
 • Avbestilling i skolens ferier gir ingen rett til refusjon.

  Betalt opphold gir rett til å bruke hytten 7 dager før eller etter booket dato. Dette forutsetter at det er ledig kapasitet i huset, løa eller kystledhytta.

  Ønsker du å avbestille? Send mail til fot@dnt.no med ordrebekreftelsen.


 • Ved forhåndsbestilling er oppmøtefrist kl 19.00. Om sengene som er holdt av til forhåndsbestilling ikke er benyttet innen dette tidspunktet står alle besøkende fritt til å benytte ledige senger i hytta. Den som har forhåndsbestilt og ankommer etter dette tidspunkt, benytter ledige senger som finnes i hytta.


Generell informasjon om de tre enhetene:

1)   Stegeløa
Overnatting i Stegeløa fungerer som en vanlig turistforeningshytte.
Du må ha DNT-nøkkelen for å få adkomst til hytta (Denne nøkkelen ligger også i nøkkellåsen på veggen).
Betal med å overføre beløp til F.O.T.s konto ved hjemkomst, evt Vipps (#565604).
Dagsbesøk kan også betales med Vipps. 

I stegeløa finner du følgende:

 • Soverom med 8 køyer og tre madrasser på hemsen
 • Festsal med veggbenk og tre madrasser på gulvet
 • Kjøkken med gassbluss og dekktøy til 14 personer
 • Oppholdsrom med to langbord til 14 personer
 • Gang med knagger for yttertøy og skap til utstyr/leker/spill
 • Utvendig snurredo med vaskebenk
 • Vedovn i stue
 • Solcelle

2)   Våningshuset
De fleste som besøker gården Li velger å overnatte i hovedhuset, - våningshuset. Våningshuset må bestilles på forhånd og dette må du gjøre på listerbooking.no (anbefaler å bruke Crome eller Firefox, ikke Internet Explorer). 
Vanligvis reserverer du antall senger og betaler forskudd.
Medlemmer av F.O.T./DNT får medlemsrabatt. 

I huset finner du følgende:

 • Rommet til Johan: Køyseng med halvannen bredde i underkøye (2 voksne/3 barn)
 • Jenterommet: Sengeplass og sengetøy til 7 voksne. Egen vedovn. 
 • Gutterommet: Sengeplass og sengetøy til 6 voksne
 • Kjøkken med gasskonfyr og fire plater og spiseplass/dekketøy til 16
 • Kjøkkenbord med 16 sitteplasser. Stue med sitteplass til 4
 • Loftstue med sitteplass til 2
 • Gang med knagger for yttertøy
 • Utvendig snurredo med svalgang 
 • Kjeller med baksteovn (kun benyttes ved arrangement i FOTs regi da det må fyres i 8 timer)
 • Vedovn i stue og gassovn
 • Solcellepanel

For andre spørsmål og henvendelser, kontakt FOT på e-post fot@dnt.no eller turistkontoret på sommeren på touristflekkefjord@smaabyen.no / #47 38 32 80 81.

Skoleklasser på opp mot 30 elever har tidligere overnattet i Stegeløa. Stegeløa har en festsal der barna kan ligge om de har med liggeunderlag. Det er i tillegg en enkel stue med vedovn, et lite kjøkken med alt nødvendig utstyr, og et soverom. Soverommet har 8 køyer og det er plass til 3 ytterliggere på hemsen i samme rom. Det er 3 madrasser i festsalen. 

3)   Kystledhytta i Dåtlandstrand
Overnatting i kystledhytta fungerer som en vanlig turistforeningshytte. Hytta er 15 m2 og er innredet med en kjøkkenbenk og skap, vedovn, og en sittegruppe. Gassbluss blir benyttet på kjøkkenet. Det er utstyr til 7 personer på hytta. På hemsen er det rom for 6 madrasser. En sjuende madrass kan benyttes i stua.
Vann hentes i bekken like ved og vannet skal kokes. Det er toalettbygg bak hytta. 
Det er nøkkellås ved inngangsdøra. Ved bestilling blir koden tilsendt.

Klatring og padling i Li

I Li er det klatreutstyr til 10 personer til vår populære Via Ferata med 112 fester og taubane i Dåtlandstrand.  Det må være en erfaren klatrer for å få låne utstyret. Klatreutstyret ligger i 2. etasje i Våningshuset.
Det er en robåt samt 4 kajakker som kan lånes men kajakkene krever våttkort. Det er to voksen kajakker, og to barnekajakker. Årer og redningsvest ligger i bua i Dåtlandstrand (samme kode som huset).  Ved booking, gjør oppmerksom på at du vil låne utstyret. Klatring i Via Ferrata og padling i kajakk gjøres på egen risiko. 

Turmuligheter

Det er mange merkede stier og flotte utsiktspunkt i området, og det er mulig å gå fottur hele året.
Ønsker man toppturer kan man velge Kjørsfjell, Orreknuten eller Kongefjellet.  Har man båt eller kajakk kan også en tur over til Hidra anbefales. Der kan man gå til Hågåsen som er et gammelt kystbatteri fra krigen. Her får man fantastisk utsikt over Rasvåg.


Adkomst

Stien starter ved Fidsel, som ligger ca midt mellom Flekkefjord og Åna-Sira. Kjør RV. 44 vestover fra Flekkefjord ca 10 km til du kommer til Kvanvik. Der vi du se skilt til Fidsel på venstre side. Kjør til Fidsel.  Det er stor parkeringsplass. Parkeringsplassen som ligger på toppen før ankomst Fidsel kan også benyttes. Fra Fidsel er det 1 times gange langs merket sti til hytta. Det går også merket sti fra Itland. Den er en del lengre.

Turbeskrivelse fra Fidsel til Li via Dåtland og Kleppe sees på ut.no.
Vær oppmerksom på at hvis det har kommet mye nedbør på kort tid kan stien fra Dåtland til Li være utfordrende. Gå da over til Kleppe, og følg stien til Li.  Denne stien begynner med grunnmuren på Dåtland og går opp lia. Den er tidvis dårlig merket.
Nb. Det kan være beitende dyr på Kleppe.

Det er ca 15 min gange ned til Dåtlandstrand fra Li.  Det er dermed også mulig å komme sjøveien. Man kan da komme i kajakk fra Kvellandstrand, hvor ferja går til Hidra.  Gården Li ligger på ca 130 høydemeter.

Ønsker du båttransport til Dåtlandstrand kan dette tilbys av Øyna Sjøtransport AS .   
Prisen ligger på omlag kr. 1200,- timen for båt til 12 personer, og omlag kr. 2000,- pr time for stor båt til 40-50 stk. 
​​​​​​​

YouTube

I juli i 2012 var det et arrangement på gården Li som belyste hvordan gamle dager var på heiegården på Hidreheia. Videoen varer 8 minutter og kan sees her.

Foto: FOT