Gården Li - med utsikt mot verden

DNT-hytta Li
DNT-hytta Li Foto: Dag R. Fredriksen

DNT-hytta Li ligger vakkert til på fastlandet med utsikt over øya Hidra. Gården med våningshus og stegeløe ble restaurert og åpnet for publikum i 2009 i regi av Flekkefjord og Oplands Turistforening. Det er mulighet for flere utendørsaktiviteter på Li. Du kan vandre i trollsk løvskog ned til Dåtlandstrand hvor det er kaianlegg. Her er også klatremuligheter med Via Ferrata. Det er kajakker og båt, samt fiskemuligheter. I tunet på gården er det god plass til ulike aktiviteter på plenen.

Gården ligger i  Flekkefjord Landskapsvernområde. I området her på Hidreheia er det flere nedlagte gårder som vitner om at det var stor aktivitet her helt fram til midten av 1950-tallet. Hollenderen Elisabeth var den siste som bodde på gården. Hun flyttet i 1989. Ti år senere var det turistforeninga som kjøpte gården og tok ansvar for skjødselen. Det er ingen dyr på gården, og huset (DNT-hytta) er ubetjent. Derimot kan det være villsau og kyr i området rundt. Hunder må derfor alltid være i bånd.

Det er mulig for turfolk og overnatte i løa og på huset. Det er 15 sengeplasser i huset fordelt på tre rom, og løa har ett soverom med 8 køysenger og en hems med tre madrasser. Se under for mer informasjon.

ut.no kan du se turbeskrivelse fra Fidsel til Li.  Det er mulig å gå via Kleppe tilbake. Vær oppmerksom på at det kan være dyr på beite ved Kleppe.

Interessert i kulturhistorie og geologi?  Les mer om gården Li på magmageopark.no sin nettside.

"Gården Li ligger i  Magma Geopark, som er  tildelt UNESCO status. Geologien i området er spesiell, og faktisk finnes det "månestein" her på Hidreheia! Steinsorten Anortositt finnes her samt på månen! Astronauter fra NASA har vært på trening her på sydvestlandet".

Utleie av gården Li

Overnatting i løa
Overnatting i Stegeløa fungerer som en vanlig turistforeningshytte.
Du må ha DNT-nøkkelen og betaler med å overføre beløp til F.O.T.s konto ved hjemkomst, evt Vipps.
Dagsbesøk kan også betales med Vipps.

Overnatting i huset
De fleste som besøker gården Li velger å overnatte i hovedhuset, - våningshuset. Våningshuset må bestilles på forhånd og dette må du gjøre på listerbooking.no (anbefaler å bruke Crome eller Firefox, ikke Internet Explorer).
Da reserverer du antall senger og betaler med paypal (du behøver ikke å ha paypal konto).
Medlemmer av F.O.T./DNT får medlemsrabatt.

I huset finner du følgende:

• Rommet til Johan: Køyseng med halvannen bredde i underkøye (2 voksne/3 barn)
  • Jenterommet: Sengeplass og sengetøy til 7 voksne
  • Gutterommet: Sengeplass og sengetøy til 6 voksne
  • Kjøkken med gasskonfyr og fire plater og spiseplass/dekketøy til 16
  • Kjøkkenbord med 16 sitteplasser. Stue med sitteplass til 4
  • Loftstue med sitteplass til 2
  • Gang med knagger for yttertøy
  • Utvendig snurredo med svalgang
  • Kjeller med baksteovn (kun benyttes ved arrangement i FOTs regi da det må fyres i 8 timer)
  • Vedovn i stue og gassovn
  • Solcellepanel

For andre spørsmål og henvendelser, kontakt FOT på e-post fot@dnt.no eller turistkontoret på sommeren på touristflekkefjord@smaabyen.no

Skoleklasser på opp mot 30 elever har tidligere overnattet i Stegeløa. Stegeløa har en festsal der barna kan ligge om de har med liggeunderlag. Det er i tillegg en enkel stue med vedovn, et lite kjøkken med alt nødvendig utstyr, og et soverom. Soverommet har 8 køyer og det er plass til 3 ytterliggere på hemsen i samme rom.

I Li er det klatreutstyr til 10 personer til vår populære Via Ferata med 112 fester og taubane i Dåtlandstrand.  Det må være en erfaren klatrer for å få låne utstyret. Det er også 4 kajakker som kan lånes men det krever våtkort. Det er to voksen kajakker, og to barnekajakker. Årer og redningsvest ligger i Dåtlandstrand-bua (samme kode som huset).  Ved booking, gjør oppmerksom på at du vil låne utstyret. Klatring i Via Ferrata og padling i kajakk gjøres på egen risiko.

Turmuligheter

Det er mange merkede stier og flotte utsiktspunkt i området, og det er mulig å gå fottur hele året.
Ønsker man toppturer kan man velge Kjørsfjell, Orreknuten eller Kongefjellet.  Har man båt eller kajakk kan også en tur over til Hidra anbefales. Der kan man gå til Hågåsen som er et gammelt kystbatteri fra krigen. Her får man fantastisk utsikt over Rasvåg.

Adkomst

Stien starter ved Fidsel, som ligger ca midt mellom Flekkefjord og Åna-Sira. Kjør RV. 44 vestover fra Flekkefjord ca 10 km til du kommer til Kvanvik. Der vi du se skilt til Fidsel på venstre side. Kjør til Fidsel.  Det er stor parkeringsplass. Parkeringsplassen som ligger på toppen før ankomst Fidsel kan også benyttes. Fra Fidsel er det 1-2 times gange langs merket sti til hytta. Det går også merket sti fra Itland. Den er en del lengre.

Turbeskrivelse fra Fidsel til Li via Dåtland og Kleppe sees på ut.no

Det er ca 15 min gange ned til Dåtlandstrand.  Det er dermed også mulig å komme sjøveien. Man kan da komme i kajakk fra Kvellandstrand, hvor ferja går til Hidra.  Gården Li ligger på ca 170 høydemeter.

Vi tilbyr utleie til vanlige DNT priser

Alle store og små er velkommen til Gården Li, både to- og firebente, samt medlemmer og ikke-medlemmer.
Medlemskap for en voksen koster kr. 695 i 2019. Det finnes også familiemedlemskap.
Ønsker du å bli medlem i DNT/ FOT så melder du deg inn her: dnt.no/medlem.

Vårt betalingssystem er basert på tillit og vi håper alle med glede betaler for å oppleve Li på dagstur eller overnattingstur.

Medlem DNT Ikke medlem DNT
Voksen kr 265 kr 365
Ungdom 13-26 år kr 150 kr 250
Barn 4-12 år Gratis kr 150
Barn 0-3 år Gratis Gratis
Dagsbesøk kr 60 kr 85

I juli i 2012 var det et arrangement på gården Li som belyste hvordan gamle dager var på heiegården på Hidreheia. Videoen varer 8 minutter og kan sees her.

Foto: FOT